söndag 29 augusti 2010

1a DNF 1a 4a


Besökte Gelleråsen ihop med Joel, när vi ändå skulle dit så tog vi med ett par hojar så vi kunde deltaga i evenemanget.

I 250cc klassen lyckades jag vinna båda dagarna så det var bra, racet idag var nog bra för publiken då det var tätt och spännade. Nisse Eriksson tog starten men studsade ut i gruset innan varvet var klart, han återkom dock in på banan och körde upp sig till en fjärde plats endast en sekund efter mig i mål, där emellan fanns även Eilert Lundstedt som kom 2a och Korhonen som som blev 3a. Fyra st i mål på en sekund och och lyckligtvis en före detta Finspångare boende i Huddinge som segrare. Micke Eriksson blev 5a och därmed bästa röda fyrtaktare från Italien.

I kungklassen 500cc så körde jag omkull igår, troligvis på resterna av ett kåpglas från en Manx som gick omkull på samma ställe varvet innan eller så kördes det för fort av mig. Idag kom jag fyra men i resultatlistan blev jag 5a. Månsson har transpondern längre fram på cykeln men då jag kör flera klasser har jag min på armen. Det var förövrigt gulflagg vid målflagg, fick sakta ner farten för att inte köra om en varvning samtidigt som Månsson saktade ner för att inte köra om mig.

Slutligen så måste Charles gratuleras för sin vad jag vet första pallplats. Även Klas vann i moppeklassen på en gul 50cc, se bild på typ av hoj.

fredag 27 augusti 2010

Slutbromsat

Funderade lite på hur Suzukibakbromsen mådde efter den behandling den blev utsatt för då frambromsen egentligen var frånvarande. Plockade isär och kikade, det var ett bra beslut, det var färdigbromsat med dessa backar, alu mot gjutjärn har dålig stoppverkan. Se bild på back, tur att man har en egen MC-skrot så att det inte är så svårt att få tag i ersättare.
Imorgon i ottan riktas Fiatens mäktiga grill mot Karlskoga, den är lastad och klar och tidsträningen börjar klockan tidigt. För att se mina och andras resultat så borde www.mylaps.com vara en källa till kunskap. Om inte så ska det rapporteras på måndag, minsann.

lördag 21 augusti 2010

ISR träff

Dundrade ner till Tumba för att beskåda ISR-hojar idag, körde på min Rickman men kände mig lite utanför bland alla moderna hojar. Se bilder, jag tyckte den blågula Suzukin var fränast. Infon under bilderna är inte säkert att den stämmer men borde väl göra det då jag ska kunna såna här grejor.
Hedlund motor, campa fälgar, lack nä.
Laverda trippel, min föregångare på skroten har även han en sådan ISR, ISR-fälgar, gaffel, bromsar
Lasse Glads H5B(?) Honda XL500S puffra, Lasse har just blivit klar med denna men har lite kvar innan den blir så fin som han vill men det kommer den bli.
Acke själv med min "halva" ISR.

Kjelle Watz gamla endurance Kawa/ISR ca 1981. Skulle ha körts i år av Johnny Nordberg men inte blivit färdig ännu. Ska husera en Kawa 1000 MK2 motor snart, vi hoppas att den ska få den framgång nu på äldre dar som den inte lyckades med då den var modern. Johnny är snubben med planettfrippa på senare bild.
Ståtligt bygge med Honda 900cc DOHC motor. Hunden var även den ståtlig.
Tror att denna har en 1100EF motor, ser hursomhelst kompetent ut.

Johnny Nordberg beundrar ett annat Honda 900 bygge, just denna var jag på väg att köpa för ca 10 år sedan tror jag. Skulle då säljas för 15000kr men jag köpte den inte, idag hade jag kanske funderat en gång till. Är ej säker på att det var just denna men färger och fabrikat stämmer. Katten bland hermeliner bakom är min Rickman, är förövrigt till salu om du vill vara frän.

onsdag 18 augusti 2010

Fontana

Suzukins framhjul har nu uppdaterats med ny bredare fälg samt en översyn av backar och vajrar. Trumman är förhållandevis liten och troligtvis mer tänkt att sitta på en 50 eller 125cc, endast 180 mm. Jämför med Yamahas 250cc racer som har en 240 eller 250mm trumma. Anledningen till att jag vill ha en liten är att en stor bråkar mycket med väghållningen på ett sätt som inte jag uppskattar. Stora gyrokrafter påverkar negativt det mesta som går att påverka, studsande framhjul, hög ofjädrad vikt, tung hoj, segare acceleration, mm. Nackdelen med en liten är att den inte ser lika fräsig och frän ut samt att bromsen inte blir så bra.
Bromsverkan på just denna Fontana som är nytillverkad av Menani är kass, bakbroms har använts mycket då den har bromsat mer än fram. Så ska det inte vara enligt planeringen så nu har beläggen fått smaka på min Martinsvarv, efter dess lektion i hyss hoppas vi på snabbare stopp. Även de vajrar som jag slarvade med förra året har ersatts med bättre och nu känns allting bättre. Om resultatet bara blir lite bättre så kommer varvtiderna sjunka och det betyder att motorn inte behöver plågas till bristningsgränsen. Att inte behöva använda 100% av motorn är bra då mitt intresse för att meka med zweitakt är ringa. Förhoppningsvis håller puffran ihop bättre om bromsen funkar. Kan kanske verka långsökt men i min värld så är trickset att ha så bra hoj så att man inte behöver köra så fort för att vinna.
Notera mekanikporren, magnesium är vackert och fränt. Trumman komplett med 2 st sköldar väger ca 0,9-1 kg. Den Grimeca som satt på hojen som såldes för att finansiera vägde 9,9kg. Fontana gör inte bara poppiga bromsar, ska du blanda en Bloody Mary så rekommenderar 9 av 10 Thomas Grandeller Fontana tomatjuice eller kanske ännu bättre samma märkes grönsaksjuice.
Kom till Karlskoga och titta sista helgen i Augusti, om ni hittar mig så får ni en gratis sponsordekal, erbjudandet gäller endast en gång per hushåll.

lördag 14 augusti 2010

T20


Den hoj jag vann med på Sviesta är inget som jag byggt själv, anledningen till att jag har den var att den var ganska billig fast affären var lite krånglig och en husvagn ingick men även massor med extra delar. Efter att taikonlådan och lite andra delar var sålda så blev den riktigt billig. Förra året innan årsracet byttes gaffel till Zundapp 125 och ett 180mm Fontana införskaffades, då blev lite dyrare igen. Mycket bra väghållning och en motor som går kasst var förra årets lärdom. I år plockades den fram samma torsdag som vi åkte till Sviesta. Vi ställde tändningen samt bytte till originaltoppar med låg kompression och ett par tändstift som inte är placerade enligt de senaste lärdomarna. Gick lite bättre men inte bra, räckte till 4e träningstid trots att bakdäcket var tillverkat år 2000 och ganska slitet. Pratade med T20 experter om hur tändning ska vara inställd och provade det, tappade 3 sekunder per varv. Gick tillbaka till 3mm samt bestyckade om och fick den att varva till 10000 varv. De andra snabba tetjugorna som är snabba varvar 12-13000 men tio känns ok just nu för mig. Då den ska rastas på Karlskoga snart så ska jag ge den en liten uppfräschning så att den funkar lite bättre. Framfälgen ska bytas då den är en VM0 som normalt endast används av 50cc, nu ska en VM2, se bild. Vajrar ska även bytas då de är katastrofalt dåliga. Kanske titta om det finns olja i den också, har nog aldrig gjort det.

söndag 8 augusti 2010

Fyrtiofemårsracet

Puchen skar igen, börjar misstänka ett fel i konstruktionen av denna hoj som byggaren själv är ansvarig för, ska kolla upp det snart. Om det är så som jag tror att det kan vara så ska undertecknad skämmas.
Förövrigt så gav träningslägret i Finland resultat och jag fick fjärde varvtid i både 250cc och 500cc. Körde bra med fyrfemtion som även gick bra efter förra veckans sena kvällar ihop i verkstan. Med T20 Suzukin så vann jag på lördagen och kom tvåa på söndagen, missade varvräkningen och noterade aldrig att det bara vara ett varv kvar och försökte aldrig ta mig om Nisse som vann. Förövrigt så är jag ganska säker på att det visades att det var 2 varv kvar då vi gick ut på sista varvet. Bra helg för mig trots allt och detta var första segern på många år förutom en i Formula 87 2008 men då var det bara 4-5 stycken med så den räknas inte. Ska nog köra på åsen om tre veckor då hojarna för ovanlighetens skull är hela. Förutom Puchen som kanske är hel då med.

måndag 2 augusti 2010

Träningsläger

Har tillbringat senaste veckan i racingföregångslandet Finland för att förbereda mig på bästa sätt inför Sviesta. Joel och jag har haft hårda bataljer på stubbåkern, farten på en QR50 är inte att förakta och nu är jag redo för racing. På bakskärmen finns det en text om vad man får och inte får göra med en QR50, man får exempelvis inte väga över 25 kg samt annat trams om andra oväsentligheter som kan bortses ifrån. Intressant är att det gick att köra den med tvåhjulssläpp med knäet i backen som enda stöd. Provade även släpande ben som speedway kördes med på 20-talet men det bromsade för mycket fart, ben fram som modern speedway/cross var för krångligt med mina ben med tanke på att sitthöjd och knähöjd är lika.
Hjälmen är Stellas, hon är 5 år gammal och kommer spöa oss nästa år när hon blir stor.