Som uppvuxen i Finspång så vet jag en del om Konsum och vad det en gång var. Norra Östergötlands Konsumtionsförening gav 5 % tillbaka på alla kvitton och även om min mamma jobbade på Tempo med personalrabatt så räknades det gula kvitton även vid det Grandellska matbordet en gång om året. Nu var det inte så att det var så viktigt hemma hos oss men hos många finspångsfamiljer var det nog som att få en extra löning. Allt gick att handla på Viberga eller Storlagret som det även kallades och det gjorde en riktig kommuninvånare av den rätta läran. Om du byggde ett hus fanns virket och verktygen där, maten, kläder, möbler, skor, kondis, TV, video, stereo, hyrfilm, spel och dobbel, allt utan sprit och bensin men det sålde OK, inte spriten utan soppan.
Fundera själv att i stort sett allt du handlar till dig och din familj handlas i en och samma affär och du sen en gång om året får tillbaka fem procent, det blir en slant.
Viberga var den konsumbutik i Sverige som gick bäst av alla ekonomiskt och även den stormarknad i världen som hade minst öppettider då det var stängt såväl söndag som måndag.
Detta med en stormarknad i utkanten av samhället med bra parkering, stort sortiment och låga priser är inget konstigt idag. På sjuttio-, åttio- och nittiotalet var det inte vanligt, fundera själv på hur det var där du bor för tjugo år sedan och fundera på hur dött centrum är idag jämfört med då, så hade vi det i Finspång redan 1983. Om det var bra, tror inte det och läser då och då om att Köpings centrumförening kämpar mot tomma skyltfönster och ökenifieringen av stadskärnan, den kampen var nog över redan 1990 i Norra Östergötland.
måndag 1 februari 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Viberga är som du skriver nog inte längre vad det varit efter vad man även hört av andra. Har provat att äta på Coop restaurangen i Viberga shoppingcentret, ett par tre ggr. Billigt och intressant klientel är väl det positiva man kan säga...
SvaraRaderaNä, Viberga är inte alls vad det varit, tror att det var dubbelt så stort förr, kanske 15 kassor på åttiotalet och ibland var det kö i alla.
SvaraRadera