torsdag 23 maj 2019

JISses

 Jag fick ett efterlängtat paket häromdagen. Så pass efterlängtat att det har väntats i nästan hela mitt vuxna liv på detta fast det är bara de sista tiotals åren som det funnits i mitt medvetande. Japanese Industrial Standard stjärnmejslar fanns i paketet. Vessel är fabrikören.
 Köpte såna via nätet i England för ett par år sedan men de dök aldrig upp. Har frågat många verktygsnasare och ingen verkar ha fattat grejen eller att det ens finns. Mats har lovat köpa  åt mig på en av sina Japanresor men glömt var gång, en annan montör av maskiner från uppåtgående solens land glömmer hela tiden med. Ringde till och med till Toyota Sverige och frågade var de handlade mejslar eller om de sålde. De hade aldrig hört talas om JIS.
Men så hände det, handlade direkt från Japan via Ebay för en rejäl summa. Det var värt varenda yen, de där förgasarskruvarna som alltid känns som om de ska bli runda lossnar nu som en dans. Bra grejor detta, som fnöske...

2 kommentarer:

  1. Tror du skojar, så dyra var dom väl inte?

    Själv köpte jag mina Honda JIS-mejslar, med T-skaft, för en billig penning från Stockholms MC-Varuhus.

    Han som tog emot ordern menade att det var första ggn någon hade köpt JIS-kryssmmejslar där under hans 12år bakom disken.

    Enligt min Honda Tool Catalogue har dom parts number 07776-9961, -9962 & -9963 (åtminstone hade dom det i Juni 1969 när katalogen gick i tryck).

    SvaraRadera
  2. T-mejslar är inget som funkar i längden, inte så snabba.
    Dyrt blev det, över 1000 spänn för 6 mejslar, det är ungefär 160 kr styck.

    SvaraRadera