måndag 13 oktober 2014

Moriwaki CBX


 Klart frän hoj, har läst ett reportage om denna eller i alla fall en lika och de var framgångsrik i Japan med sin då lite gammalmodiga CBX 750 motor. Tävlade med goda resultat mot GSX750R, FZ750 och Hondas egna V-fyror vilket störde fabrikerna mycket, särskilt Honda.
Snygg knarr med mysko bakfjädring.
En original CBX 750 är en ganska basic motorcykel som Honda fick släppa efter sitt fiasko med VF750 för att inte alla deras stamkunder som önskade sig en kvalitetsprodukt skulle försvinna till andra märken. Luftkyld rak fyra med generatorn bakom cylindern under förgasarna för att hålla bredden nere, tror att det även är hydrauliska lyftare i toppen och en tidig variant av slipper clutch bakom kopplingskåpan.
Modellen har en egenhet som dock är svår att uppskatta, treans vevlager skär ned stor sannolikhet efter ett antal tusen mil. Finns tråkiga barnsjukdom och sen de riktigt trista historierna, skurna vevaxlar hör till den senare kategorin. På Spinnin Wheels hyllor finns det långa rader av CBX750 toppar och cylindrar, på vevaxelhyllan är det tomt och har så varit under minst fem år.
1986 kom Honda VFR750 som inte har några fel egentligen alls, förutom stortmotorkopplingen då  men det är en struntgrej jämfört med kam och vevaxelhaverier på dess två tidigare klassföregångare.
CBX motorn gjorde comeback i Sverige i den så kallade Sevenfifty CB750, den ska vara bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar