torsdag 15 september 2016

Vad är det för fel på Finspång

I helgen hade vi besök av en god vän med familj, kamraten har tillbringat alltför mycket tid i Finspång de senaste året på grund av ett projekt som pågår där. För ett tag sedan reagerade han eller om det var kollegan på att det inte verkade röra sig några barn och ungdomar på byn, upplevelsen var att det kunde gå dagar utan att ett barn syntes till. Då detta är moderna människor med både TV-telefoner och datorer googlades det fort fram hur det är ställt med demografin i Finspång och det de hade upplevt var inte en illusion, ett stort minus i befolkningsstatistiken fanns på de yngsta. Då det nu är över tjugo år sedan jag själv bodde där så vets det inte om det är lika fortfarande men då sas det att om man flyttade bort för att gå i skola eller arbeta på annan ort så kommer en inte tillbaka och det verkar som att det var sant.
Finspång
Själv försökte jag återkomma med familj och allt 2011 men det var tvärstopp från bankerna och tur var väl det.
I Köping och Kolsva var vi välkomna av både folk och bank så dit for vi med pick, pack och företag.
Kolsva
Har idag varit på föräldramöte och fått höra hur det är i Kolsva, Malmaskolans nior gick alla i år ut med fullständiga betyg precis som vanligt, sjätte året i rad. Den med rätta stolta rektorn berättade vidare om att antalet elever ökat från 480 till 615 på fem år, förskolorna i Kolsva är fulla och unga vuxna är det ingen brist på, skolan måste byggas ut inför den kommande anstormningen.
Vad skiljer dessa platser i Sverige, Kolsva är en liten bruksort, Finspång en lite större fast med massor med jobb i, där borde den östgötska platsen vinna på poäng. Finspång är även fint på vissa ställen vilket knappast är något som kan sägas efter en resa genom Kolsva. Trots att jag både är dryg och självgod så kan inte ens jag tro att det är att på grund av min flytt ifrån och till som gör skillnaden. Samma slags sossar som styr, samma slags människor som bor, till och med naturen känns likadan fast motorsport intresset är större här i Kolsva, måste vara det, mer motor och mindre fotboll ger sundare samhälle.
Läste förövrigt på Norrköpings tidningars hemsida idag att det finns 290 platser på listan över vilka kommuner som har bäst och sämst skolor enligt lärarförbundet, Köping var ej nämnt i den artikeln men av 290 platser finns det en som har just nummer 290, den var Finspång bäst på att lägga beslag på.
Flytta till Kolsva, du kommer inte ångra dig.

4 kommentarer:

 1. Hmm, beror på... Hur är pizzorna på Salambo?

  SvaraRadera
 2. Intressanta iaktagelser. Kan dock inte låta bli att fundera över verför det är soligt och sommrigt i Finnspång och grått och vintrigt i Kolsva (åtminstone om man ska tro bilderna). Vill du inte ha mer folk till Kolsva? Vill du ha allt för dig själv?
  Vad gäller skolan så sticker den ut vad gäller behörighet till gymnasiet, däremot är meritpoängen inte över rikssnittet.

  SvaraRadera
 3. Pizzorna på Salambo, är sådär, Zorba som ligger bredvid har bästa pizzan.
  Det finns nog få 100% skolor i landet, ännu färre som fixar det 6 år i rad.
  De andra skolorna i Köping har ca 85-90 % eller sagt på ett annat sätt, de skolorna misslyckas med var tionde elev som inte får behörighet till vidare utbildning.

  SvaraRadera
 4. Lyssnade på radion igår då en knarr mötte sitt öde i verkstaden, Lärarrummet i P1. Om du har en stund över och är intresserad så är detta hörvärt, säger ganska mycket om vad som felar i svenska skolan men på ett fint sätt utan pekpinnar. Sen att det talas de finaste av dialekter är ett plus.
  länk
  http://urskola.se/Produkter/196405-Lararrummet-Skola-med-en-touch-av-Finland

  SvaraRadera