fredag 7 november 2014

Rudge från Nottingham

 Slösurfade på Rudgar och kom in på det som de troligast är mest kända för i andra länder än Sverige med omnejd, cyklar. Exempelvis så kan man på loggan se att de startade redan 1869 men som alla vet började motorcyklarna inte produceras förrän 1911 ( har sett även 1910 någonstans) men det som förvånar mig är att det inte var i Coventry som fabriken fanns.
 Hittade även en såndäringa extrafräsig cykel som även såldes i Sverige, tror att det var DBS som var märket på dessa. I Finspång som är den plats på jorden som jag växte upp siktades en liknande knarr utanför badhuset en gång runt 1980 och sen har jag sett slika senare år men vanliga är de ej. När vi bodde i Vidja för tio år sedan kom en grannes ungar cyklande på en i lilametallic som var i nyskick, när sedan en god vän önskade en sån cykel 2-3 år senare frågade jag min då exgranne om den var till salu. Hittade den under snön i ett dike, den var inte längre i nyskick. Vi kan kanske få en bild på cykeln då jag vet att den omtalade vännen brukar besöka denna webbens baksida ibland och kanske hörsammar detta.
 Om en vetat att det fanns Rudgecyklar som dessa hade nog far fått en förfrågan om införskaffning även om det hade varit en fråga som med yttersta stora sannolikhet hade fått ett nekande svar. Kanske borde köpa en nu men med tanke på prisbilden på de svensksålda så gissar att Rudgemodellen är minst sagt dyr.

3 kommentarer:

 1. År 1943 såldes Rudge Company till Raleigh Industries med säte i Nottingham . I köpet ingick rätten att tillverka Rudge cyklar och även använda namnet Rudge .
  Fabriken i Coventry ägdes av EMI (His Masters Woice)och produktionen av motorcyklar flyttades från Coventry till Hayes 1937 för att ge plats åt EMIs radartillverkning.

  Runrun

  SvaraRadera
 2. Har insett att dina kunskaper om trampcyklar är omfattande.

  Nu undrar jag ifall du kan verifiera mitt barndomsminne, att jag skulle ha haft en JAP cykel (eller annat fabrikat)!? Dvs lite åt Schwinn hållet med dubbla övre ramrör (snarare ett över och två under) med en plåt emellan på var sida där det stod JAP. I övrigt ca 24", långlimpa och förmodligen aphängare.

  SvaraRadera
 3. JAP cykel har jag aldrig sett. Har aldrig heller ramlat över någon Schwinn eller liknande i Sverige, nu finns det att köpa cyklar som liknar dessa men det är nog en ny företeelse i riket.

  SvaraRadera