söndag 18 november 2012

Harrys JAP

 Gårdagens road trip genom Västmanland stannade inte i Sala utan vidare färder vidtogs. I ett hus vid skogens slut hittades Harry Professorn Lundbergers speedway JAP. Ramen ska enligt sägen ha rör som Harry hämtade på Bromma flygplats direkt från ett plan som var parkerat, om det var flygfärdigt eller ett vrak innan rörskörden förtäljer ej historien men det kanske någon kan berätta. Viss förvåning lär ju ha uppstått om planet hörde till den flygfärdiga varianten då det vid innan färd besiktning noteras att det fattas 8-10 meter rör i chassiet eller vad nu ramen på en slik kärra kallas. Hålet i staketet vette mot Spånga men sen tog spåren slut, lätt blev det, snyggt med.
Läser man gamla reportage om tävlingar så påpekas det alltid att Harrys cyklar luktar konstigt vilket de säkerligen gjorde. Han specialare var att koka ut nitroglycerinet ur dynamit för att få bra kräm i såsen, berättade för min far en gång att det var "farliga grejor det där". Harry är en figur som jag träffade många gånger under min uppväxt och även som ung man. Tyckte nog mest att han var jobbig och luktade lite skumt men skulle nog lyssna mer på honom idag än vad som gjordes då. Han var ett slags geni inom många ämnen fast kanske inte inom alla, men vem är utan fel och brister och vem är överhuvudtaget ett geni.

3 kommentarer:

 1. Undrar vad det är för tankeverksamhet bakom lättningshålen (?) i motorplåtarna?

  Vad (om) är det för fjädring i framgaffeln? Dämpning är det väl knappast.

  Är det en växelåda eller inte (vad är det som sticker ut bak, nere på lådan)?

  I övrigt är det ju ett minimalistiskt konstverk.

  SvaraRadera
 2. Lättningshålen har samma funktion som hålen i bakdrevet dvs. lättare cykel .
  Fjädringen består av spiralfjädrar in i gaffelbenen ,dämpning finns inte .
  Växellåda finns inte på en speedwaycykel enast koppling .
  Runrun

  SvaraRadera
 3. Angående växellåda så gissar jag att Harry har använt ett växellådshus från någon motorcykel som lagring för kopplingen. Tillgången på speedwaylagerhus kanske var ringa, ser ut som om det ska få plats med lite mer än två lager och en axel i det. Kanske även cykeln extraknäckte som is och tusenmetersmaskin.

  SvaraRadera