onsdag 27 januari 2016

Fjädervåg

 Försöker hitta ventilfjädrar till trippeln och tror jag hittat bra ersättare med rätt stuns. Svårt att mäta dessa och att trycka mellan tummen och pekfingret är inte en metod som litas på i Gisslarbo.
 Gick lite mer vetenskapligt tillväga och riggade en fjäderspänstmätarbrygga på svetsbordet och med hjälp av spannmålsvågen från Alfa Laval så blev det siffror som går att lita på.
 För att trycka ihop en originalare en viss sträcka krävdes det ca 10 kg och den tänkta ersättaren behövde 13 så den torde vara trettioprocent styvare vilket kan behövas om det ska varvas 9-10000 varv med öppettider som får en SevenElevenbutik att verka vara stängd för det mesta.
Moddade även styrningarna igår, inte för att de var felaktiga utan min tvekan till att använda ventiltätningar. Bestämde mig till slut att det var en bra grej.

7 kommentarer:

 1. Hmm, hålspets ammunition, men du ska väl inte ha hål rakt igenom...

  SvaraRadera
 2. Vad är det för tolerans på den mätningen/vågen?

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det är ganska bra tolerans även om mätvärdena endast duger som jämförelse emellan fjädrarna. Med tanke på att hävarmen är så pass lång så blev det lätt att se små skillnader, exempelvis gjorde jag tre mätningar på båda fjädrarna var och fick samma resultat inom någon procent varje gång.
  Om det sen funkar är en annan sak, vet inte hur mycket fjäder som behövs för kammarna eller egentligen hur lite som behövs.
  Mätte samma på en japansk cykel med lika ventil och den va ca 70 % hårdare än BSA originla trots DOHC.

  SvaraRadera
 4. Hur är testriggen kalibrerad nu? Genom att justera fjädern eller vågens position på hävstången kan man väl öka precisionen.

  SvaraRadera
 5. Du är på fel spår Thomas, effektiv trimning är mer hokus pokus än vetenskap.

  SvaraRadera
 6. Du är på fel spår Thomas, effektiv trimning är mer hokus pokus än vetenskap.

  SvaraRadera
 7. Vågen är inte kalibrerad, då måste det finnas en känd fjäder i detta fall som den kan kalibreras mot. Skulle kunna räkna ut ett värde på fjädern genom att mäta rörelse före och efter viss kraft används men då jag inte vet vad det ska vara blev det endast en jämförande mätning mellan original och det som tros ska funka och den jämförelsen föll ut väl med siffror som känns bra. Sen tycker jag att mina illusioner (Hokus pokus) verkar funka bättre än mångas teorier.

  SvaraRadera