söndag 15 april 2012

Praktverk

Köpte två stycken böcker på marknaden igår som kommer få hedersplatser i hyllan, "Svensk Motorsport" tryckt 1952 ca 700 sidor.
Boken är fullproppad med info om det som är intressant i livet, otroligt seriöst med mycket text och finfina bilder. Nedan behandlas olika racermotorers olika konstruktioners för och nackdelar. Finns ett kapitel skrivet av Curt Borgenstam med titeln "Trimning av racermotorer. Vetenskapliga råd och rön i populär form" ca 15 sidor långt. Även den toppmoderna TT-produktionaren Triumph GP avhandlas.
Även alla vid tiden kända motorsporter avhandlas exempelvis backracing med bild på Rudge-Gösta med burkare. Bil och båtsport ingår även det men det verkar som skribenterna har haft ett hjärta som dunkar för motorcyklar då merparten av sidorna behandlar just dessa. Utöver det fylliga förarporträtt med bilder på dessa samt maskinerna som de red på på sin väg mot stjärnorna.


I ett annat av Borgenstams kapitel "JAP och SRM, jämförelser och reflektioner" nio sidor långt finns allt för den vetgirige inklusive kamtider.

Denna kommer skänka mig stor glädje, visste inte att det fanns en slik bok att finna för då hade den redan anförskaffats. Detta var ett fynd för 200kr, skulle nog inte sälja den för det tiodubbla.

8 kommentarer:

  1. Gav 150:- för mitt exemplar...
    Ödmjukt Sätermannen

    SvaraRadera
  2. Finns på bokbörsen, en för 450:- alternativt en för 2500:-

    SvaraRadera
  3. Bara handla, glädjen av boken kommer med råge överträffa den eventuella saknaden av 450 kr.

    SvaraRadera
  4. Har du missat detta, Motoråret 3 årgångar, finns i din pappas bokhylla, en present från din syster.

    SvaraRadera
  5. Angående Rudge Gösta som du verkar vara imponerad av,så har du nog träffat honom en gång.Det var i Solvalla på en 1000 meterstävling och vi blev sittande bredvid Mäster Erik på läktaren mittemot starten.Rudge Gösta satt i rullstol nedanför trappan och när tävlingen var över gick vi till depån Erik,Gösta och familjen Grandell.Då sade Gösta att vi skulle åka hem till honom och prata Rudge och se på bilder,men det kunde vi ju inte enär som vi hade småbarn plus en svägerska med oss och det var lång väg hem ,vet ej om du kommer ihåg dethär men du har i alla fall träffat dom "stora"hjältarna . Run run Rune

    SvaraRadera
  6. Minns inget av detta men det glädjer mig att höra. Han kanske inte är min största idol men han gör sig bra på bild och bara det att kallas för Rudge-Gösta lyfter karln.

    SvaraRadera
  7. PS:
    Jag träffade Rudge-Göstas dotter på en marknad en gång . Hon lirade ihop med "SvindelVille" på den tiden .DS.
    Run run Rune

    SvaraRadera