söndag 9 september 2012

Mercedes SSK 1929

Titta, samma tillverkare som cykelvevpartiet
Stjärnan i Köpings tekniska samlingar är inte Apollo Motoretten eller inte ens den Rudge Special som finns där utan måste vara Mercan. För ett par år sedan ringde en advokat från England och ville köpa karetan, om budet kan inget annat sägas än att det var seriöst. 60 miljoner kr ville lagvrängarens klient slanta för den beggade sportmercan, bilen står fortfarande kvar så de avböjde.  
Sveriges dyraste bil ?
Den finländske olympiern och racerföraren Karl Ebb ägde denna vagn från början och hade stora framgångar med den under ett par år med vinster i Djurgårdloppet och Sveriges GP som höjdpunkter. Bertil Lindblad som en gång spårade upp denna verkar ha varit en driven man, han började redan i mitten av förra seklet samla på bilar som minst sagt kan bedömas som exklusiva, de flesta andra tyckte att det mest var skrot. Till just denna bil lyckades han få loss ett topplock från Mercedes egna museum där det finns en lika bil, Bertil tyckte att då deras bil ändå inte skulle köras med så kunde han byta sin spruckna topp mot deras hela då han minsann skulle använda sin SSK. Konstigt nog gick de med på bytet och fortfarande står det en trasig Merca i Tyskland och en hel i Köping.   

3 kommentarer:

 1. Kunde inte tyskarna göra egna ekerfälgar?

  Saksat ur Wikipedia "... a 1929 model was auctioned at Bonhams in Chichester in September 2004 for £4.17 million (US$7.4 million), making it the second most expensive automobile ever sold at that time..."

  Med en toppnotering 2004, på ca 14sek per pund så var ju inte 60millar något överbud. MEN ifall det var 2010 ("för ett par år sedan" ) när kursen var ca 11:1 så var det ju en annan sak... eller så har bilen stigit i värde med ca 30% på 8år, vilket ju inte är fy skam ifall man jämför med mitt pensionssparande...

  SvaraRadera
 2. Hur många år sedan det var exakt vets ej, någonting säger mig att budet var fem miljoner pund vilket är en jämn och fin siffra även om den är ojämn.

  SvaraRadera
 3. Har nu fått en uppfift om att budet var 6 miljoner pund, det är lite mycket det.

  SvaraRadera