måndag 24 september 2012

Yamaha TR1

Håller på och fritidsdrägglar lite över amerikanska superbikes. Har snöat in lite på uddahojarna och cyklarna som var på 750cc från ca 1983-85. Finns cyklar som inte direkt höjer pulsen i standardskick men är desto fränare som superbikes. Wayne Raineys vinnande GPZ750 från 1983 är inte direkt snygg men den lär ju ha gått fint då hans rekordmånga vunna race i rad fortfarande står sig. Sen brumma han på Honda VF750F innan han slutligen var redo för större uppgifter. Yamahas modeller kan inte ha varit så väl lämpade i reglementet då de fick vässa sin TR1, kanske inte den första knarren som man tänker på i dessa sammanhang. Troligen hade de regler som sa 1000cc för twinnar och 750 för fyror så de var kanske inte helt rökta. Finns förstås en anledning till detta intresse, jag har i stort sett allt som behövs för att bygga en slik maskin, inte TR1 utan en annan modell, Öhlins, Grottisportad topp, CM kammar, bigbore, motorer, förgasare kåpor osv. Problemet som kvarstår är att det borde köras på 18" för rätta utseendet samt att det ändå inte blir snabbare än en vanlig GSXR750.  Med 17" och feta fälgar blir det helt enkelt inte så ballt.
Om någon vet var det finns mycket bilder och info om denna period av amerikansk racing så var inte blyg att berätta. Wes Cooley och Lawson körde 1000cc och de är det inte så svårt att hitta massor om men den bortglömda era desto värre.

4 kommentarer:

 1. Du kan ju alltid börja här sen kan du ju precisera annat årtal, fabrikat, modell, förare och klicka runt så hittar du nog, förr eller senare någon sida du gillar...

  SvaraRadera
 2. Mystiken tätnar, är det en felsägning eller?

  "har i stort sett allt som behövs för att bygga en slik maskin, inte TR1 utan en annan modell, Öhlins, Grottisportad topp, CM kammar, bigbore, motorer, förgasare kåpor osv"

  Altså en Yamma men inte en V-twin eftersom det är en topp!?

  SvaraRadera
 3. fall du nu syftar på Schwantz så trodde jag att det mest var Suzuki RGV500 (där är det kanske ingen större nytta att porta toppen). Men kanske FJ600 ?

  Skulle det nu vara en sukka så GSXR eller GS750ES

  Nu får du specificera märke iaf

  SvaraRadera