onsdag 13 februari 2013

Hermes, gudarnas budschas

 Hamnade i gamla ovanor i Alingsås och handlade mig en trampjonne bara för att den fanns där. Märket är Hermes som är lika cykel som Crescent eller Nordstjernan, Nymansprodukt.
I min ägo har det funnits över tusen cyklar och det är bokstavligt menat, vet av erfarenhet att just Nymanscyklarna är de som känns bäst för mig. Monark är inte lika sköna, Huskvarna och Rex hamnar sist på min lista över sköningar. En cykel som den på bilderna är en riktig svensk kvalitetsprodukt, denna har även rostfria skärmar och fälgar så om inte tåget kör över den kommer mina ej ännu födda barnbarn kunna trampa ut på äventyr med lätta tramptag i vuxenlivet på en Hermes. Svenska cyklar är förövrigt med få undantag (Svalan) mycket bra fram till ca 1988-89, sen är de skit i jämförelse oavsett märke. Även detta påstående grundas på det antal jonnar som farit genom min ägo, allra bäst är nog just en slik som på bilden, femtiotal. Kvaliteten är kanske lika hög på de andra åren men utförandet med Torpedonav, krommolybdenramar, 28" hjul osv gör att en de andra blir tvåa.
Denna hade även belysningsutrustning från Lucifer, mycket ovanligt, kanske en på 200 som har det.

8 kommentarer:

 1. Aj, aj - aj. Kommer ihåg när vi åkte på marknad för ett par år sedan å du lovat Paula att inte slarva hem några jonnar. Redan då satt du fast i träsket. Iaf slank det med några i Ducaton.

  Du råkar inte ha någon liknande kärringram liggande som du absolut måste skänka åt mig? Jag kan även befria dig från någon gammal herrcykelram i samma svep. Jag hämtar utan kostnad!

  SvaraRadera
 2. Som genuin Hedemoramänniska och MC fantast så framhåller jag med en dåres envishet att nummer ett bland Svenska cyklar är och förblir Brage cykeln. Fabriken startades en gång i tiden av David Senning ni vet han med DS motorcyklarna och drev efter honom av Bernard Hedlund. Dessa cyklar innehöll alla högklassiga komponenter som Du nämnt samt dessutom egentillverkade Brage snabbljus, Pärlan ringklocka samt Polhemsstödet. Dessutom jobbade jag på fabriken i 3 år på 60talet.

  /Tomas L

  SvaraRadera
 3. Jag har nog haft en eller tre Brage genom tiderna men de har inte lämnat några bestående intryck, vill minnas att namnet är skrivet med runskriftsliknande versaler. Mina fördomar baseras på att de märken som räknas upp i inlägget har det funnits många av, säkerligen över hundra kanske två av bara Nymanscyklar. Att det har dykt upp en och annat pärla av udda märke är en annan sak, mammas Fram är exempelvis bland det bästa jag provat. Ändå märkligt att cyklarna är så olika, den sämsta är den Rex som synts på den avkrok.
  Fleetwood
  Har ej någon rundram över till dig

  SvaraRadera
 4. Nymansbolagen. Uppsalas stolthet!

  /Johan i Nymansland

  SvaraRadera
 5. Hello are uѕing Wοrԁpгesѕ fοг your
  sitе ρlatfoгm? Ι'm new to the blog world but I'm trying
  to gеt started and сreatе my own. Dо yοu need any html coԁing
  knoωledge to makе your own blog? Anу help
  woulԁ bе гeally аppгeciаted!


  Check out my blog: similar resource site
  Also see my site - springvaledivecentre.com.au

  SvaraRadera
 6. Thanκ yοu fоr thе gοod ωrіteup.
  It actuallу waѕ a entertainment account it.
  Glаnce comρlicatеԁ to far aԁded agreeable fгom you!

  By the wаy, how сan we keeр
  in tοuch?

  Feel freе tο surf to my wеb page .

  .. hebammenwiki.de
  Also see my webpage > v2 cigs reviews

  SvaraRadera
 7. Hеya gгeat wеbѕite! Dοеs running a blоg simіlaг
  to thiѕ take a mаssіνe amount worκ?

  I've virtually no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic however I simply had to ask. Thank you!

  Here is my blog post V2 Cigs Reviews

  SvaraRadera
 8. Pretty component to cοntent. I simply stumbled upon youг weblog and in accessіon capіtal tо claim thаt Ι get actually enjoyeԁ acсount yοur weblog pοѕts.

  Αnyway Ӏ'll be subscribing in your augment or even I achievement you get admission to persistently fast.

  Here is my site: theinstructionwiki.com

  SvaraRadera