fredag 3 juni 2016

Blott Sverige svenska krusbär har


Politik sysslar vi inte med på denna avkrok men lite undantag kan jag som originalbloggare göra. Nu är det mest ett beteende som det handlar om även om det samtidigt blir politik men senaste dagarna har det kommit upp igen, mjölkdebatten.

Det läggs inte ner en mjölkgård i Sverige varje dag om året men kanske varje vardag året om, vad beror det på tror ni. I grund och botten är det nog så att vi konsumenter vill ha billigt och egentligen struntar i resten, samtidigt vill politikerna att våra djur ska ha det bra vilket är lovvärt men då politiker är just politiker så gäller det att allt som köps in kommunalt och statligt ska vara billigast möjligt, finns till och med en lag om det, lagen om upphandling, billigast vinner. Våra svenska bönder har alltså kanske de största produktionskostnaderna i världen för mjölk och kött samtidigt som samma människor som har bestämt det inte vill betala vad det kostar utan handlar från Danmark, Irland, Tyskland där det inte är bättre lagar men mera produktionsanpassade. Nu vet jag inte straffsatsen men om en svensk köttbonde proppade i sina djur samma mängd antibiotika och lät dem växa sig stora under samma förhållande som de uppräknade länderna så skulle säkert den bonden få krypa in på anstalt en stund. Men köttet går att sälja, mjölken dricks, säden vet jag inget om. Vad kan vi då göra, först så kan vi se till att handla svenska produkter, gärna till och med lokala. De djur som finns hos oss i Sverige kanske inte har det bra men de ha det troligtvis bättre än i andra länder, det bästa vore att alla hade lika regler att förhålla sig till men det lär nog inte hända, franska bönder osv.

En annan sak som hördes idag var att hönsburarnas storlek blev olaglig i Sverige och de producenter som hade dessa blev tvungna att byta ut dessa, för att finansiera bytet såldes de gamla burarna utomlands och där fanns det gott om köpare av billiga burar i bra skick, tyvärr så blev slutresultatet att samma som handlade burarna kunde med hjälp av låga omkostnader snabbt börja producera massor med ägg som nu stat och kommun köper in då de är billigare än de svenska.

Nästa gång du handlar, notera att dansk fläskfile kostar hälften av vad den svenska motsvarigheten gör så fundera lite varför och om du nu är så sugen på lite kött utan smak så lägg trettio spänn extra på det inhemska, bättre djurvård, mindre penicillin, förhoppningsvis mer smak, skattepeng till vår välfärd och kanske en liten känsla av duktighet får du för de tre extra tiorna.

Ekologiskt är också bra tror vi i Gisslarbo men för mig räcker det med att du handlar svenskt.

Det här resonemanget gäller för mycket men då jag vet att många av Nonshines förföljare är rejält förtjusta i saker som är billiga från Kina så ska den vägen inte vandras, det är i alla fall människor som producerar det skräpet och de har ju ett val om vad de ska arbeta med och till vilken lön, eller har de det...

Slutligen anmäl er till donationsregistret, om olyckan är framme och det värsta händer låt inte era anhöriga ta beslutet eller att allt går till spillo i väntan på klartecken. Om det är du eller kanske dina barn som behöver ett organ så skulle du inte säga nej, säg då inte heller nej till att ge. Om du pga detta jag skriver angående donationsregistret anmäler dig dit så ska jag ge dig en present med glädje och skryta om det sen.

Imorgon skrivs det om knarrar igen

6 kommentarer:

 1. Jahaa... då försöker jag med en annan vinkling.

  Det tråkiga med att köpa svenskt är inte att det är svensk och dyrt utan att det helt enkelt kan vara sämre kvalitet till ett dyrare pris. Att slå sig för bröstet och prata om hur mycket bättre allt i Sverige är (t.ex. djurhållning), är inte bara en svensk paradgren. Läser man finländska tidningar och insändare så har dom precis samma åsikt om sina produkter. Skulle inte förvåna mig om det är lika i övriga länder.

  Men ta nu t.ex. en köttbit från en svensk (eller finländsk) kossa. Donatorn står oftast stilla halva året och äter dyrt ensilage. Smaken blir därefter, senigt tråkig. Kan du för samma pris köpa marmorerat mört kött från t.ex. Argentinska frigående kossor där smaken är mycket bättre så gör du väl det?

  Undrar förresten varför (svenska) bönder, som privatföretagare inte kan överleva utan subventioner och får sådana. Finns det några andra privatföretagare som får det? Där är konkursen alternativet.

  Jag förstår din aversion mot att folk köper billigt nytillverkat från Kina. Då köper dom inte begagnat i Sverige ;)

  Skämt åsido, ska du till Gyllene Hjulet på måndag så kan du ta med prylarna du sålt åt mig. Plan A är att jag åker dit och kollar. Tänkte till och med försöka tvinga med arvingarna.

  SvaraRadera
 2. Kvalitet har nämnt men inte som huvudämne, känner egentligen bara ett par som mjölkbondar och de verkar klara det bra men de är å andra sidan såna som är entreprenörer ut i fingerspetsarna, de har 3-4 företag till som alla verkar gå bra. Det ska inte behöva krävas såna talanger för att mjölka en ko med vinst kan tyckas.

  Berätta gärna vad som händer på gyllene hjulet.

  SvaraRadera
 3. Har du hittat på allt det där själv eller har någon lagt orden i din mun , som gubben sa till prästen .
  Runrun

  SvaraRadera
 4. Runrun.
  Var TAMxxx en kurant hoj i din ägo? Jag är nu eventuellt spekulant på den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är en XBR blå du frågar om så upplevde jag inga konstigheter med den .
   Runrun

   Radera