söndag 2 februari 2014

Svensk Racer Motor


En del i taget så ska det nog funka...

 Varför inte bygga dig en egen SRM när du får lite tid över? Följ bara denna enkla instruktion så har du snart ett eget exemplar av en av de mest framgångsrika svensktillverkade motorerna. Svensk Racer Motor var ett projekt som startades i samspel mellan Stockholms Tekniska Institut och den redan då berömde konstruktören Folke Mannerstedt. Den uppmärksamme har redan noterat att ritningen, om vi skall vara noga, är till STI motorn, som förenklat kan sägas vara ”förserien” till den egentliga SRM motorn. Mannerstedt hade varit hjärnan bakom Husqvarnas stora framgångar på 30-talet och tjänstgjorde nu på STI så ett projekt där som byggde vidare på hans gamla Husqvarna idéer var inte långsökt.
STI motorn, påstås av källor från tiden, blivit mest känd för sin otillförlitlighet. Med hjälp av utomstående finansiärer blev så fortsättningen SRM möjlig. I ärlighetens namn blev inte heller den känd för sin tillförlitlighet, men plockar man ut några hästar upp på den allenarådande JAP:en med ca tio kilo mindre vikt så måste det fresta på bitarna... Detta var i sanning avsett att vara en Racermotor och nådde också framgång som sådan.
”Iskungen” Thordan Larsson var något av testförare åt Mannerstedts konstruktioner och hängde sedan tätt med Gunnar Hagström när denne tagit över tråden och tillverkade ”fortsättningen” HRM motorn. Andra, inte obekanta herrar som tex Nisse Hedlund och ”Tomten” Nyholm fanns också involverade i denna ”härva”. I sanning svensk racerhistoria detta motorprojekt.

Ser det ut så här när du är klar har du gjort rätt.
Ödmjukt

2 kommentarer:

  1. Det var toppen som var den svaga länken i 500-an ,350-an hade bättre hållbarhet med mera material i toppkupolen.
    Runrun

    SvaraRadera
  2. Jag läste om SRM-motorn för första gången i kvalitetspublikationen "Full Gas Åke" från fan vet när, skriven av gud vet vem. Jag trodde inte att den fanns på riktigt, men så satt jag en dag och hade tråkigt och googlade, och se vad man hittar :)

    SvaraRadera