fredag 14 februari 2014

Velocette Roarer

 Velocette kom på att något var tvunget att göras ca 1937-38 då de fattade vilken fart som fanns i diverse kompressormatade 500or från kontinenten. Svaret blev Roarer, i detta fall så tänkte engelsmännen utanför den omtalade boxen. Tror inte de hade kunnat se lådan utan kikare ens.
Har aldrig riktigt fattat hur den är uppbyggd, i den utmärkta boken Road Racing av Vic Willoughby så finns det ett avsnitt som behandlar denna motor. Kan inte säga att det hjälper utan mystiken tätnar ytterligare efter den studien med prat om motroterande vevaxlar, kompressor, kamskaft, skisser samt en bild på motorn i bromsbänk. Men idag hände det då ärenden på dass uträttades, en fin genomskärningsbild på manicken dök upp framför både det norra och södra ögat. Classic Racer annonserade ut konstruktörssignerade planscher i ett nummer från 1987, en sån poster skulle sitta finfint på min vägg. Min första tanke var att det var ett skämt, Manxmotor för stationärt bruk sa hjärnan efter en snabb blick på topp och kamskaft, varför skulle en sån byggas, lite overkill.
Vem skulle komma på att bygga en generator av en racermotor, inte ens öborna kan vara så tokiga.

7 kommentarer:

 1. Kopplingen mellan Veloclosette o Norton du gjorde är inte så långsökt.
  Carrol Norton knotan är en oblyg kopia av velo kamskaft, om än grövre..

  Roarern är typisk racer velo med stora likheter i de övre regionerna med sena KTT, inte så konstigt...

  Sedan så blev kompromisserna som ledde fram till vrålarn lite väl krystade, blev bara ju bara en.

  På ritbordet skulle den ha varit vattenkyld därav insug bakåt som känns som ett rejält bösskott i foten på en överladdad luftkyld mojäng.

  Cool=jajjemän, meeeeeen...

  Sten vW

  SvaraRadera
 2. Veloclosette, den har man hört många gånger.

  SvaraRadera
 3. Skitbra ellerhur?

  Tror det var farsgubben din som jag hörde det av först...

  Sten vW

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig gjort kopplingen mellan ert efternamn och det andra intresset ni när förut. Eller ska det vara ditt och du.

  SvaraRadera
 5. ...pluralis, brorsan me splitpicka o jag med en färgmässigt handikappad 80tals bubbla, sedan har även farsgubben blivit pålurad en Velo så vi äro nog trenne med Velo och vW men bara två VW....

  Sten vW
  PS/
  http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=20204
  /DS

  SvaraRadera
 6. Jojomeen "baktaleri" ha ha .

  Runrun

  SvaraRadera
 7. Familjesammankomst!

  Runrun in Da House!

  ;-)
  Sten vW

  SvaraRadera