fredag 18 december 2015

927 sidor Svenska motormän i ord och bild, del 2, är ingen dålig publikation. 1950 gav Malmöförlaget Frion ut ett antal numrerade bibliofilupplagor av detta verk " i den förhoppningen, att vi lyckas fylla det behov en sådan publikation som inom de vidaste kretsar anses föreligga."
 Naturligtvis kan vi läsa om Evert "Kumlafrasse" Fransson, Tage "Tomten" Nyholm, Berthold Ericsson (ni vet han med den tvåhjulsdrivna hojen på Tekniska muséet), Bertil "Getingen" Andersson (som tydligen var flitig gäst i Dalarna och även vunnit race i lilla Säter) mfl av dåtidens motorsportsuperkändisar. Dessutom hittar vi bla Skrotbaronens kompis Bror Segerström, Sven "Svenne Bergvägg" Andersson och Gunnar "Hedemora" Olsson bland mängder av mycket duktiga förare som kanske inte alla minns idag...
 Men eftersom " Vi ha i vår strävan att göra boken så fullständig och representativ som möjligt inte bara nöjt oss med att presentera de aktiva inom svensk motorsport" Hittar vi även, i ord och bild, bla: Andersson Sven, född i Kärrgruvan och ännu i Kärrgruvan bosatt, som med sitt stora intresse utför reparationer på MC, bilar och vanliga cykelreparationer. Därtill läser han de flesta förekommande motortidningar.


 I ord och bild.
 Vi får också stifta bekantskap med Aspgren Bengt Lage, servicemannen som umgås med planer att ställa upp i Scramble tävlingar (cross).
 En fantastisk bok för den lätt autistiske nörden! Problemet blir nu att den lätt autistiske nörden inte finner frid i sin själ förrän del ett och del tre av Svenska motormän i ord och bild bärgats...

 Ödmjukt

5 kommentarer:

 1. http://www.antikvariatet.net/bestall.asp?book_id=36233

  Dock en aaaning dyrare än Elwoods förra inköp

  SvaraRadera
 2. http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=svenska+Motorm%C3%A4n+i+ord+och+bild&screator=&stitle=

  SvaraRadera
 3. Tror att jag har köpt liknande bok och skrivit om den då, redan då skröt du om att du hade samma.
  Bror i Karlskoga berättade om att han som skrev dessa böcker for runt i bygderna och kinesade och kalasade hos olika motormän, något år senare kom han tillbaka och sålde böckerna till de samma. De flesta som var med i boken köpte ett ex, ingen annan.
  http://nonshine.blogspot.se/2012/04/praktverk.html#comment-form

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå Thomas, detta är ett nyförvärv från den stora auktionssidan. Du tänker på "Svensk motorsport" visserligen förekommer en del motormän även där, men i huvudsak fokuserar den på svensk motorsports utveckling från dess gryning fram till tidigt 50-tal. En egentligen mycket bättre bok trots sina "bara" 648 sidor.

   Radera
 4. Kollade just och samma bok som du har handlat köpte jag samtidigt som Svensk Motorsport men den nämndes inte då i det skrytsamma inlägget om fyndandet.

  SvaraRadera