måndag 30 maj 2016

Precisionsinstrument

 Få saker använder jag så ofta som skjutmått, säkert 20-30 ggr om dagen kommer det fram för allt möjligt som ska kollas och mätas, genial grej det där. I de nu snart till leda omtalade Suzukilådorna fanns det ett som gömde på botten med finesser så fina så att en enkel snubbe från Finspång inte är värdig att äga ett slikt då han inte fattar alls.
 Svårt att få med på bild men om du vet vad siffrorna säger kan du säkert förklara det på ett pedagogiskt och fint sätt så att även mindre vetande som exempelvis er skribent förstår.
 Vinkelhaken var lättare att klyka, även linjalen trots att den både är graderad med metersystem och det där andra som är baserat på kroppsdelar och bråk i en stor röra.
 Emil Olsson från Eskilstuna, vad hände med honom kan en undra.
Ny bild

8 kommentarer:

 1. Borrtabell för gängor

  SvaraRadera
 2. Bild 3, vad är det för siffror?

  SvaraRadera
 3. Borrtabell för gängor?, det verkar höra ihop med något som heter Whitworth kanske ekerdimensioner, Rudge gjorde ju hjul, Rudge Whitworth.
  De andra siffrorna är ännu mer oförklarliga.

  SvaraRadera
 4. Nå är det åtminstone tumsmåttangivelser eller?
  Ställer du den bakre skalan på den första 6:an. Vad visar det på framsidan då? Runt 1,5mm?

  SvaraRadera
 5. Bild 2.Det är en borrtabell för Whithworth tum-gängor. Whittw.Gew. = Whithworth Gewinde (verkar vara ett Tyskt skjutmått).
  / Bertil

  SvaraRadera
 6. AuBerØ = ytterdiameter, KernØ = kärn-Ø, Spiralbohrer = (spiral)borr

  SvaraRadera
 7. Det där med Whitworth verkar fortfarande skumt men de andra siffrorna har det kommit en lösning på från en man som vet mer än oss andra. Lägger även in en bild till i inlägget som förklarar mer.

  Tecknen på skjutmått anger vikt per meter för rund- respektive fyrkants-järn.
  Ställ in på ex.vis 25 mm, då kan Du på skalan avläsa att en meter runt väger c:a 3,5 kg och att för att få vikten för en meter fyrkantsmaterial multiplicerar man vikten för rundmaterialet med 1,273, allt i enlighet med texten bakpå skjutmåttet.

  SvaraRadera
 8. https://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A4nga

  SvaraRadera