söndag 20 november 2016

Solifer

 Nämnde för någon vecka sedan lite om en moppe som gick bra och det gjorde den, en stund.
 När min äldsta dotter skulle köra med den efter att den yngsta farit runt på ettan i ett otal varv så gick inget bra.
Kopplingen var för trög, växlingen gick inte alls som den ska och motorn slutade fungera bra, åtgärder krävdes.
 Felet kunde snabbt tros vara kondensatorn då det brukar vara så att den detaljen fallerar efter en stund i gamla moppar som återuppväcks efter många år i stillo. De är färskvara vad det verkar och klarar inte av vibrationerna, vanligt fel helt enkelt, till och med väntat.
 Hade tänkt att beställa hem ny konding men då jag var i Finspång passades det på att handlas hos Leffes Cykel & motor som ville ha 35 kr styck, köpte tre. Bra detta med handlare som har grejor men det börjar vara ovanligt, vet inte var den närmaste handlaren hade varit för mig men gissar på Västerås, någon med mer lokalkännedom om Västmanland kanske kan upplysa mig.
Kär vän kom fram, avdragaren har funnits i min verktygslåda sen jag gick i sjuan, blir alltid lite glad och nostalgisk då den plockas fram och används, hittade faktiskt en annan troligen lika bra innan den "rätta" men letade vidare bara för att, respekt för verktygen.
Växlandet var svårt för Stella då slaget var minst sagt stort, kapade ner spaken lite och okapade den igen. Kopplingens tröghet ordnades med annat handtag med längre hävarm och smörj på vajern.
Nu går den bra på alla möjliga sätt och vis, nu ska bara körskolläraren fixa pedagogiken, det blir nog den svåraste nöten att knäcka.
Stella rider häst och så som en häst styrs styr hon moppen, växlar det inte som hon tycker det ska direkt så sparkas det hårdare på spaken, gärna flera gånger, måste få henne att det är en maskin som ska vårdas och smekas för att fungera bra, inte ett djur som endast lyder om det våldförs eller dras hårt i.

3 kommentarer:

 1. Solifer, en finländsk klassiker, även om dey var Tunturi som gällde 😆

  Men förresten. Hade du inte gett upp och sålt bort döttrarnas motorfordon?

  SvaraRadera
 2. Jag har gett upp flera gånger men är korkad som få så det försöks det igen, och igen.

  SvaraRadera
 3. I love it- http://instanttractiondeluxe.blogspot.com/2016/11/a-very-cool-bike-i-saw-at.html

  SvaraRadera