lördag 4 januari 2014

Dörrar de lux

 Joel och jag var i Hallonbergen för en vecka sedan och hämtade hyllor men räddade även dessa fantastiska dörrar i ek från bingen. Väger säkert 60-70 kg styck och min gissning är att de har använts som skåpdörrar eller liknande, säkerligen i en lokal där de har kunnat synats av många. Bilderna på bladen är från gasverket i Värtan tror jag och logiskt sett borde de ha varit monterade där.
 Har synat fotografierna i montaget och slås av den oerhörda omsorg som har lagts på byggnader och maskiner. Kan det vara Birger Jarl som pryder vapenskölden som placerats på en husgavel.
 Även männen ansträngde sig, exempelvis denna gangsterliknande ingenjör som synar en högteknologisk Finspångsprodukt (trolig spekulation) så att alla parametrar stämmer.
 Tanken med med garnityret påpå dessa gavlar har inget med prestanda eller effektivitet att göra, mer med yrkesstolthet och uppskattning av sköna ting att göra. Pråligt men snyggt.
 Mäktig entre
 Lysrörsarmaturer är bra uppfinning, kanske inte så tjusiga dock.
 Det är ändå en motorblogg som du synar, med hjälp av dessa motorvagnar kan du kanske härleda när bilderna är slagna och även dörrarnas ålder. Lastbilar är inte mitt huvudämne men kanske 1937-1940 kan vara rätt.
 Har inte hittat på var dessa dörrar kan monteras upp eller vad de ska vara till men är likt som det kommenterades om Sätermannens julgran nöjd med att bra ha dem just nu.
Gasklockorna står ännu kvar i Frihamnen, nästa gång du åker till Finland så kommer du fundera på detta blogginlägg. Om du åker med Viking Line ta en omväg.

2 kommentarer:

  1. Det är nog S:t Erik.
    Räven

    SvaraRadera
  2. Jo jag kom på att det nog var Erik den helige efter att ha skrivit inlägget, men inte säker.

    Erik den läspe och halte är en annan Erik, beskrivande namn av en persons utmärkande drag, undrar om han uppskattade genmöälet.

    SvaraRadera