fredag 6 december 2013

Hur ska det gå, hur ska det bli ?

Det har knappast undgått dig att skolan i Sverige halkar efter lite jämfört med resten av världen men vi kan trösta oss med att den i alla fall är bättre än i Slovakien, Chile och ett land till vars namn ej ihågkomms just nu. När jag gick i skolan så var det kanske ett eller två land som var bättre än Sverige i liknande tester och det är inte mycket mer än en generation sedan.
Nu finns det en lösning på detta problem för dig och dina barn om du känner dig oroad för den dystra framtid som verkar hägra för dina barn. Flytta till Kolsva.
När vi packade vårt pick och pack i sextiofem lastbilar och bosatte oss här var faktiskt inte barnens skolgång högt upp på priolistan, att det fanns en skola i närheten var positivt men det finns det ju nästan överallt om man inte drar väldigt långt ut på bystan. Idag när jag ska säga en sak om hur bra det är i Kolsva så kommer alltid skolan upp som första punkt på bralistan. Malmaskolan som är Köpings kommuns största grundskola trots att den ligger i 12 km utanför centralorten är en av rikets bästa skolor, 100 procent av niorna gick ut med gymnasiebehörighet förra året och det var inte första gången det hände, riksnittet är ca 85-88 % vilket låter som om det inte är så farligt men betänk att det är tre, fyra pojkar och flickor i varje avgångsklass som helt enkelt inte kommer in på gymnasiet då de inte kan engelska, svenska eller räkna ordentligt eller brister i någon annan grundläggande kunskap. Då känns en prolle som en för mycket.
Utöver det är trakten fin, full av hjälpsamma motorintresserade trevliga människor som plogar isbanor på vintrarna, flytta hit, du kommer inte ångra dig.

8 kommentarer:

 1. Kan det bero på den politiska styrningen i kommunen?

  Tomas den 2e

  SvaraRadera
 2. Resten av Köpings skolor ligger under rikssnittet så kommunalpolitikerna har föga med Malmaskolans framgångarna att göra. Tror att det beror på de två rektorerna och deras arbete och visioner.

  SvaraRadera
 3. Finns det bara jobb i grannskapet så... Lediga herrgårdar förmodar jag att det finns ett överflöd av.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag ber att få gratulera till en bra skola.
  En viktig sak i sammanhanget är befolkningssammansättningen. Anledningen till att den informationen är viktig är att om den inte framgår så kan resultatet bli vilseledande, oavsett om det är teoretiskt riktigt eller inte.
  Ett exempel på vad jag menar är undersökningen om svenska barns simkunnande. I den undersökningen framgår att svenska barn inte kan simma i lika stor utsträckning som dom kunde förr.
  Till saken hör dock att en del av dom svenska barn som deltagit i undersökningen kommer från länder där öppet vatten och simhallar på sin höjd förekommer på vykort. Att dom svenska barnen inte kan simma är logiskt och har ingenting med den simundervisning som bedrivs i Sverige att göra.
  Inom ramen för samma resonemang kan man också förstå att det är omöjligt att få gymnasiekompetens för dom svenska högstadieelever som, innan sista terminen i nian, aldrig sett en lärobok och definitivt inte har förmågan att tillgodogöra sig texten i denna.

  SvaraRadera
 6. Simhall ingår i Malmaskolans utrustning, simkunnighet bland Kolsvas barn är minst sagt hög.

  Befolkningsunderlaget i Kolsva är nog ganska segregerat, vitt och arbetarklass till största del tror jag. Innan de nya rektorerna började för ca 9-10 år sedan var skolan sämre än genomsnittet i riket och Köping med samma slags befolkning då som nu.

  SvaraRadera
 7. Då pekar det precis som du säger åt rektorerna.

  SvaraRadera
 8. Det finns nog jobb i Köping 10 minuter bort eller Västerås och Örebro 35-40 minuter. I Kolsva vet jag ej, det är ganska många Stockholmare som har flyttat hit med jobbet med sig som exempelvis vi, Vetteparts, jaktbutiken Måltavlan mfl.
  Herrgårdstillgången är skiftande men stora hus finns det gott om, just nu säljs det en villa på herrgårdsallén, bredvid Ernst.

  SvaraRadera