lördag 21 december 2013

Kombinationspoäng


Rask rysk racer

 Sätermannen är en ganska enkel man med ordinära intressen. Intressen som öststatsfordon, racerfordon och att köpa böcker till sitt bibliotek. Gärna obskyra böcker som inte är vanliga i andras bibliotek. Ni förstår att glädjen blev stor när han upptäckte boken någon stolle skrivit ihop, 64 sidor om Vostok. Den Sovjetiska mc-industrin är mycket större än vad vi i väst någonsin brytt oss om att förstå, med mängder av modeller och framförallt mängder, mängder, av cyklar. (Till exempel så har Minsk ensamma tillverkat 6,5 miljoner cyklar som de exporterat till drygt 40 länder) Men snabba racercyklar är definitivt inte vad ryssarna normalt förknippas med, undantaget är just Vostok. Den (hittills) enda ryska satsningen på GP-cirkusen. Under -50 och -60 talen pysslade de ihop ett antal varianter. Inledningsvis cyklar väldigt (väldigt) lik tyskarnas raska tvåtaktare, senare mer egna modeller med ett chassie ”inspirerat” av Nortons Featherbed. Via ett samarbete med JAWA var de så småningom framme vid helt egna prylar som faktiskt tog någon enstaka VM-poäng.

 Ödmjukt

4 kommentarer:

 1. Inte att förglömma att man körde i VM sivagnscross med DNEPR

  SvaraRadera
 2. Omnämns Serphukov 250cc i din bok eller kallas alla Road Racers från Serphukov för Vostok? (man försökte väl dra nytta av eller promota den Ryska rymdindustrin)

  SvaraRadera
 3. Vanligtvis är namnsättningen på ryska produkter lite svår att hänga med i... Ofta är det inhemska namnet fantastiskt enkelt o trist, de "uppfinner" sedan ett säljande exportnamn, vissa generalagenter uppfinner egna , ännu mer säljande, importnamn. Slutligen kommer så nån västerländsk historiker och blandar ihop det hela...
  Egentligen hetta alla dessa cyklar "S" nånting (S = C på ryska, för att alldeles säkert få det rörigt). S som i Serphukov där de utvecklades. Från 1964(?) och framåt använde de själva namnet Vostok (som helt enkelt lär betyda Öst)

  SvaraRadera
 4. Säg så här då.
  Vilka kubiker omfattas under namnet Vostok. Som jag förstått gäller namnet Vostok från (GP) Racers ca 300cc uppåt till ca 500cc. Den jag länkade till ligger ju på 250cc

  Enklast är det ju att jag köper boken själv :-/

  SvaraRadera