tisdag 13 december 2016

Nonshines årliga Julknåp

Skickar fram knåpet på förstaplatsen igen, svar vill jag ha in senast lördagen den 17 december.

Nu kommer äntligen det årligen återkommande Julknåpet, ni som gjort det förut vet att det är svårt och så ska det vara. Rätta svar mailas till mcskrot(snabelA)telia.com in och den som kommer närmast korrekta svar vinner ett pris och evig ära. Alla andra som inte är bäst på att svara rätt kommer även ha chans på pris då det lottas ut ett antal vinnare.
Sprid gärna denna länk till de kamrater som du tror är bra på sånt här, andra också.
Lämna inte svar i kommentarsfältet och snälla, sprid ut denna länk, skicka svar senast en vecka innan julafton så jag hinner skicka ut priser.
Min tro är att ingen kommer fixa alla rätt så var ej blyg om du inte heller tror du fixar det, gör mig glad, lägg en stund, skriv ner svar, gärna med formuleringar, sprid länken, sätt igång.
Länk http://nonshine.blogspot.se/2016/12/nonshines-arliga-julknap.html

Knåpet
1. Börjar med en enkel fråga, cylindrarna ovan är från samma motor även om perspektivet är konstigt och det faktum att den ena är upp och ner eller i alla fall i fel riktning och i så fall är båda i fel riktning. Vilket är märket.

Svar
Alla hade fel på denna fråga, Johan Hansson var närmast med sin gissning på Citroen 2CV, att cyllarna kommer från en boxer kan förstås i frågan om den läses noggrant men att de kommer från en Goggomobil var lite svårare.
2. Vem var först med att köra runt the Mountain Course ett varv med över 100 mph i medelhastighet och vem var först att göra det med en encylindrig motor.

Svaret är att Bob McIntyre på en Gilera 1957 först rundade ön med en medelhastighet över 100mph, Derek Minter som var först med en Norton tre år senare. Denna fråga hade alla ett eller två rätt på
3. Japanska Bridgestone var på väg att bli stora inom motorcykelbranschen men la ner den delen trots att det gick bra, varför.
Svar som Sture har skrivit, sälj MC eller däck, fick ett ultimatum från de andra japanska tillverkarna och vek ner sig. Alla hade rätt på denna fråga.
4. Minns ni Nonshines sextema, hur många tillverkare har haft sexcylindriga cyklar produktion, prototyper ger ett halvt svar om märket är känt, hembyggen ger inget alls.

Svar som kommit in, jag har tagit mig friheten att avgöra vad som är prototyp eller riktig modell
Tillverkare av produktionsmodeller, Honda, Benelli, Kawasaki, BMW, Horex
Tillverkare som gjort prototyper MV Agusta , Laverda, Henderson, Suzuki,
Har fått svar om att Ducati, Guzzi och Triumph skulle gjort en med men hittar ej info om dessa. 6 och halv poäng verkar vara max på denna fråga.

 5. Toppen på bilden, vilket märke, vilken modell, vilket år.
Svar Rudge Ulster 1939, enda året med alutopp, många har svarat andra år, en svarade att det var något tyskt och fick tre poängs avdrag. Endast Stefan Ljungvall klarade denna fråga.

6. lill-Klas kör med sina väl valda siffror på cykeln nästan jämt, men det finns en annan nästan lika känd förare som körde med samma nummer, vilket märke slog han igenom på och vad tillverkar de mer än motorcyklar.
Svar, Nr41 körde Nitro Haga med åt pianofabriken. Alla fick slutligen rätt på denna fråga även Johan som undrade vem lill-Klas är och det är ju inte så lätt att veta. 
7. Vem kör
Bill Copson
8. Vem är brallisen
Dane Rowe
9. Peter Lindén pekar på Nonshinedekalen, vad står det på den och blev någon annan än Peter tvåa på Bakkern då han körde den förra året på Årsracet.
Svar
Nu blir du tvåa
Peter blev inte tvåa, vann på lördagen och kom trea på söndagen, många verkar tro att jag, bloggaren själv kom tvåa i detta race men så var det inte, jag vann mina i andra klasser men kom tvåa på söndagen i 250. 
10. Pecketten eller P&M Suzukin har levererat resultat för det mesta. Det fanns en annan tillverkare med samma initialer redan över femtio år innan den första P&M trippeln löddes ihop. Vilket märke blev det till slut.
Svar Phelon and Moore blev till slut mer känt som Panther
11. Ishojen ovan finns troligen bara i ett exemplar och den kördes av en förare från Huddinge med ett extratufft smeknamn, vilket.
Svaret är Farliga Nilsson, det är just ett extratufft smeknamn
12. Två bröder kan anses vara ansvariga för att det finns en sån frän knarr som den ovan, vad är deras namn.
Svar Don och Derek, en fråga som alla kunde svara på, var den i så fall onödig som fråga då den inte ändrade något i relultatlistan?

13. Cykeln som på bilden kan sägas vara den sista i en tolvårig rad, den första i samma rad hade ett trist och ett tufft namn i Europa men ett annat i USA som var inte lika lurigt utan mer i tiden. Det namnet påminner om en glass i alla fall om summan av vad den heter läggs ihop, då blir det vad Suzukin kallas över där. Vilka färger hade glassen.
Svar, glassen hette X15 och var grön gul och röd, Suzukin hette X6. Ekvationen blir X=1+5 förenklat X=6

14. I början av åttiotalet förförde grabben inte bara brudar utan en hel värld med sina konster, såg honom köra ett flertal gånger och redan då i den unga åldern fattade jag att det var något extra med den grabben. Skulle nog kunnat bli bäst genom tiderna men brudarna lockade mer och han blev Hollywoodskådis. Hade huvudroll i en TV-serie som hade samma namn som en av mina absoluta favoritgrupper har, brukar ofta nynna på deras största hit då något encylindrigt provkörs. Vad heter låten.

Svar, Om Bruce Penhall skulle varit lika bra skådis som speedwayförare hade han tagit hem en Oscar nästan varje år. Spelade i en serie som hette Chips vilket även Kikki gjorde då hon sjöng superhiten Bra Vibrationer, trodde jag men så var det inte, Kikki gjorde denna som soloartist, alla får rätt på denna fråga förutom jag.
15. Kanske den snyggaste fyrdörrarsbilen som har tillverkats är Alfa 164, den på bilden är en Super med en 24 ventilers V6 motor, hur många hästar och hur fort går en sån enligt Alfa Romeo.

Svar 232 hästar och 245 km/h skulle svaret vara, ingen svarade helt rätt på denna men Bertil som gissade på 265km/h får en poäng här då hjärtat verkar vara på rätt ställe.
 16. Märket är enkelt, står på tanken men vilket år och vad är modellnamnet.

RM125 1975 är korrekt svar, första RM-modellen någonsin
17. Det fanns en föregångare till denna motor som även den hade tre versaler i namnet, vad stod de bokstäverna för.
STI, Stockholms Tekniska Institut
18. Öhlins är fina grejor men vad heter grundaren.
Kent
 19. ISR är likaså fint, vad står ISR för.

Inte alls konstigt så svarade den före detta fabriksföraren på bilden rätt, S står för Sven som jag tror var Ackes far. 
20. Om du möter på ett sånt här odjur när du är ute och plockar svamp, vad ska du då säga till din polare att du har sett för djur.
Om du överlevde mötet så kan du berätta att du sett en Chimera men polarna kommer nog säga att du sett en chimär.
21. Frän motor som har en klar anknytning till motorcykelvärlden, vilken.
Få hade rätt svar här men kom från herr ordföranden Pelle, Daimler V-8 konstrerad av Edward Turner och ska enligt myten vara en Speed Twin eller Thunderbird i kvadruppel upplaga. 
22. Börjes traktor har ett för mig okänt namn men är egentligen byggd av komponenter från mer känd fabrik, den fabriken började slå ihop fordon för nästan nittio år sedan vad hette förstlingen både tekniskt och folkligt.
Svaret är Volvos förstling ÖV4 som står för Öppen Vagn 4 cylindrar tror vi, kallades även Jacob men varför vets det lite om. Endast lill-Klas och fabriksföraren fixade denna fråga, lagom nivå på svårighet.
23. En fråga för alla vänner från Dalarna kan svara på som har konstiga premisser om vad som är bra eller dåligt, vad är det för cykel, märke och kubik.

Vostock heter ryssen på bilden, 350cc. Krodde det skulle vara en krångling, hade fel nästan alla svarade rätt.

24. Sista frågan är även den enklaste, det finns massor med olika tillverkare av tändstift men endast en som tillverkar de bästa, vad heter de stiften.

Enklaste och mest självklara svaret, Champion såklart.

Vem vann då denna giganternas kamp, segrare och bäst blev Stefan Ljungvall med 26,0 poäng, följd av tvåorna Bertil Nilsson och Kjell Watz med 25,5 poäng

Ni som varit med på detta skicka adress så ska jag skicka något till er, uppskattar verkligen ert deltagande.

Grattis till er

12 kommentarer:

 1. Hej Herr Skrotbaron,

  Kan du ha vänligheten att korrekturläsa fråga #9?

  Hälsningar #41

  SvaraRadera
 2. Gjort det nu och ändrat till än

  SvaraRadera
 3. Justerar du frågorna efter att jag lämnat in de korrekta svaren?!

  SvaraRadera
 4. jag kommer få mycket arbete med att omformulera frågorna om du ska ha alla rätt, vi får se om det låter sig göras.
  Uppskattar att du svarat hursomhelst, först av alla.

  SvaraRadera
 5. Nå, jag försökte i alla fall gardera mig mot dina tankevurpor och otur vid tankeverksamhet ;)
  Att jag skulle ha allt rätt uppskattar jag som osannolikt.

  SvaraRadera
 6. Nu har det droppat in fler svar men det borde finnas god chans på förstaplats fortfarande om manken läggs till

  SvaraRadera
 7. Hur såg det årliga julknåpet ut förra året?

  SvaraRadera
 8. Det årligen återkommande knåpet börjar i år, de som har gjort det förut är förvirrade.

  SvaraRadera
 9. Du fick inte tre poängs avdrag på riktigt, skojade bara, däremot fick du ett extra på Kikki som alla andra fick med men om jag hade ställt frågan rätt hade fortfarande stefan vunnit men annan tvåa hade det blivit.

  SvaraRadera
 10. Nä jag protesterar mot att Champion skulle vara bäst, även om jag anade att frågan var ledande och jag svarade så även om det är högst tveksamt.

  Dessutom vet jag inte hur du valt svaret på fråga 15. Jag hittar inget modell på http://www.auto-data.net/se/?f=showSubModel&modeli_id=175 av de FYRA rätta svaren. Du anger ingen årsmodell (ca 1995? ) eller "undertyp". Har du gjort en Marjasin och valt de uppgifter du vill ha från de olika modellerna?

  SvaraRadera
 11. Kollade detta och uppgifterna var många på internet, just denna som vi hade var en 232 hkr variant. Om jag skulle ge dig ett rätt på denna fråga så kan i stort sett alla få ett rätt till men visst du kan få det, du fick då 24,5 poäng samma som lill-Klas men i så fall ska han få ett till poäng och i så fall komma tvåa, men då fick även Watz ett poäng och vinner fast det är innan Stefan fick sin poäng och återtog ledningen.
  Jag är domaren och bestämmer

  SvaraRadera