torsdag 6 december 2012

Isracing

                                                  Så här såg det ut i gryningen.


28 mm kunde underrubriken varit här. Nu är det dock så att man inte utrustar isracingcyklarna med 28 mm långa dubb för att vara EXTREM! DÖDSFÖRAKTANDE! LIVSFARLIG! eller ens RESPEKTINGIVANDE! Dubben används helt enkelt för att anpassa cyklarna till det underlag de körs på, inget mer med det. Känns uttjatat det här med dubblängden, lite som om alla artiklar om dragracing hade vinklingen Å DÄCKEN ÄR HELT SLÄTA!
  En god vän, i det närmaste ointresserad av motorsport, yttrade när han såg ett isracingklipp: Som Speedway, fast med hår på pungen! Ett numer bevingat utryck som är mycket användbart när jag skall mobba de i bekantskapskretsen som hyllar runtruntkörningen på kolstybben, men också ett uttryck föga med sanningen överrensstämmande. Isracingen är förvisso sprungen ur en vinterorsakad  Rundbaneabstinens hos 30-talets motormän, men har definitivt en egen särart som gör den till något annat, mer och större än "vinterspeedway". Kylan, som förstärker ljudet o dofterna samtidigt som den biter dig i tårna, rävspelet mellan kämparna runt ovalen, farten, småleken och sammanhållningen hos publiken som nästan enbart består av entusiaster o näppeligen varken kreti eller pleti (tack kylan), mörkret, och en o annan bandyportfölj gör det hela till en upplevelse man har svårt att förstå hur man tidigare kunnat vara utan...


                                                 Så här ser ett bra heat ut idag.

Dagens tips: Ta er nu i kragen och pallra er iväg för att se någon tävling i vinter! Santa Cup tex, säsongens första stortävling som därför brukar deltagas av goda delar ur världseliten. Ok, deltävling ett uppe i Övik (för övrigt en mycket trevlig stad) är ju inte direkt runt hörnet för så många av er, men till Gävles del den 28/12 är det tusan inte längre än att det är mödan värt.

 Ps. Nu bär det iväg till en trivsamhetstillställning ni, om Gud vill o uppkopplingen håller, får en rapport om i morgon.

 Ödmjukt Sätermannen

1 kommentar: