onsdag 19 december 2012

Matchless 1922

 Mäktigaste knarren hos Motomania var nog denna 1922 Matchless 1000cc med vagn. Brukar inte själv gå loss på såna cyklar men denna var något extra, tekniskt underbar med ett flertal unika detaljer. Först fastnade jag för det spektakulära rodret men närmare granskningar avslöjade annat fräsigt.
Bakhjulsfjädring var inte så vanligt 1922 även om det fanns cyklar som var utrustade med den lyxen tidigare, då oftast från Amerika. Denna med parallellogramsving har de inte sparat på på krutet när den tillverkades.
 Halvtoppsmotor, spaken på tanken kanske är växelspaken, växellådan är rund så troligtvis är det en mysterios planetlåda med tre polletter. Allmänt är just planetväxelmekanik ogripbar, samma gäller wanklar, annars är all annat förståeligt inom den mexikanska läran.
Fotreglaget på kopplingen är kanske för att just kontrollera konan. Primärkedjan är av förhistorisk Hyvomodell.
Om jag ska byta ut det sovjetiska eländet mot en ann stödhjuling så skulle en slik som på dessa rutor synas vara av intresse.
Slutligen ett skämt som har dragits för mig otaliga gånger av en känd samlare från Huddinge, nu moddat för kommande högtid. Vad är knuttens favoritmat på julbordet? Jo det är det som kan läsas under kommentarer när någon har svarat.

5 kommentarer:

 1. Anna-Lena säger att det bör vara revbensspjäll.
  Helst då spjäll av helt öppen typ.

  /K

  SvaraRadera
 2. Kanske Hjulskinka

  SvaraRadera
 3. Spätta!

  eller kanske lutfisk i kurvorna

  SvaraRadera
 4. Fel fel fel fel, för att citera Brasse.

  Alla era förslag är förstås bra även om spätta ej hör hemma på vårt julbord normalt. Lut fisken var kul, fulla spjäll kan det kan det bli efter ett par nubbar.

  Rätt svar är ju förståss Matchlessillen

  SvaraRadera
 5. Tycker han ja!
  för att citera Eva o Magnus.

  SvaraRadera