fredag 22 november 2013

Bertholds handtag


Bosse Eklund har varit så vänlig som bara Bosse kan vara och skickat en ritning på det omskrivna dödshandtaget. Det finns något vackert med plankritade ritningar, en skönhet som aldrig riktigt infinner sig med CAD.
Ritningen kommer från Bertholds patentansökan, nu kan du roa dig med att lura ut hur det funkar, position 12 är en fjäder som ledtråd.

2 kommentarer:

 1. Tycker det ser ut som om jordkontakt erhålls så fort handtaget är vridet mer än 45 grader. I såfall bör "dödmansgreppet" aktiveras så fort handtaget släpps eller manuellt vrids tillbaka under den vinkeln

  När är patentansökan daterad?

  SvaraRadera
 2. Om man gasar normalt så funkar det så att strömmen inte bryts. Om man däremot släpper gasen så att det blir fart på rullen eller vrider hårt mot stoppet bryts strömmen.
  Normalt stannar handtaget i läget på ritningen, om det vrids ett par grader till medurs kommer klacken vid pos 10 trycka ner det fjäderbelastade stoppet pos 11. Då kommer den likaså fjäderbelastade kulan i pos 14 kortsluta magneten och motorn stannar.
  Efter ett par dagars fundering så är min åsikt att detta är ej ett dödmansgrepp utan en livförsäkring då gasen hängt sig. Ni som varit med om gashäng med något kraftigare doningar än en moped vet hur jobbigt det är, förövrigt nervpirrande med moppe också. Har en bra historia om när grannen Lökens brevlåda blev till skrot på grund av en vässad Compact med gashäng men den tar vi en annan gång, minns du den RunRun.

  SvaraRadera