onsdag 20 november 2013

Död mans grepp

 Efter en fatal olycka på Solvalla tyckte universalgeniet Berthold Eriksson att det där med ett annat slags dödmansgrepp vore en bra sak. Han funderade ihop gashandtaget på bilderna som är så finurligt uttänkt att om gasen släpps snabbt bryts strömmen men om man slår av gasen med handen så funkar det som vanligt. Vet ej om det blev en succe då det verkar finnas vissa brister i resonemanget, exempelvis så tror jag att upprinnenelsen till innovationen var att en gas hade hängt sig. Det tillverkades i alla fall ett par stycken och ett sitter på en SRM 1000 meterscykel med stor säkerhet.
Snärtig låsring
Känns som att jag trots allt missat något här, Berthold var inte osmart och om han gjordes sig omaket att fixa gjutverktyg och ordna med tillverkning och försäljning så var det nog en bra grej även om bloggaren inte klykar korrekt. Ni som inte har en aning om uppfinnaren kanske har sett hans tvåhjulsdrivna Rex med JAP V-twin och vagn på Tekniskas utställning, den är inte dum, knappast konstruktören heller då det var ett ekipage som skörde framgångar på grund av teknisk briljans.

5 kommentarer:

 1. Jaja. Låsringen ÄR jädrans smucker o inte jag heller fattar riktigt tanken med gashandtaget. Men håll oss nu inte längre på halster med fränprylen från Finspång!

  SvaraRadera
 2. Gashandtaget är så konstruerat att det kortsluter tändmagneten och motorn dör .
  Runrun

  SvaraRadera
 3. Jo det fattade till och med en sån som jag men det hjälper föga om gasen hänger sig. Då kommer det fortsätta på fullt även om föraren inte är med som passagerare, även om föraren vrider av gasen innan vurpan så stannar inte motorn eller om rullen vrids upp efter vurpa mot marken så kommer den även då fortsätta på fullt.

  SvaraRadera
 4. Som komplement till ett traditonellt dödmansgrepp gör det väl ingen större skada iaf.

  När blev det föresten krav på dödmansgrepp? Och kom denna uppfinning före, efter eller ungefär samtidigt.

  SvaraRadera
 5. Dagens "dödare" började komma på speedwaycyklar nångång på 80-90 talet men det fanns ingen regel på att ha sånt då . När det blev krav att ha dödmansgrepp vet jag ej .
  Runrun

  SvaraRadera