söndag 29 november 2015

Sveriges äldsta Yamaharacer ?

 Har jagat den sedan 2009 och till slut fått loss den från ett källarförråd, fick nys om den för 6 år sedan och trodde första året att det var ett hembygge. Det var intressant så men då det kom fram ett ramnummer forskades det vidare och ramen kommer från en Yamaha TD1A. Modellen kom 1963 och det tillverkades 60 eller 120 stycken, samma bok ger olika uppgifter men troligen 60 TD1 och 60 TD1 A, Ramnummer 120 ska den sista A:n ha och 113 har den på bilderna så den borde vara från 1964. Har pratat med Bosse Granath om denna för ca fem år sedan och han berättade att Jan Brening och just Bosse åkte till England och köpte den av Morrie Low. Det kom endast 16 stycken till Europa och alla gick till England så det borde vara en av dessa.
 Bogren frågades även han i veckan om TD1A och enligt honom så fanns det en till likadan Yamaha på den tiden i Sverige fast det kanske var en TD1B som efterföljaren från 1965 hette.
Tyvärr finns det inga andra delar till knarren än det som syns på bilden, spåren efter resten dog med han som ägde den för 15-20 år sedan..
Har enligt Urban en korrekt gaffel samt vet var ett framhjul finns, saknas dock väl mycket grejor för att börja bygga.

2 kommentarer:

  1. Urban är säker sugen på att bygga...

    SvaraRadera
  2. Hej härligt, med eb TD1A, ser att den är delvis ombyggd, lte extra förstärkningar här och där, ny fästen för en annan tank är också gjorda, men det som avslöjar att det ska sitta en sk. Melontank på den är just den lilla "piggen" under ramröret bak, så den ska sålunda ha två piggar till på sidan om styrhuvudet. som verkar vara bortslipade....måste få kika på den i verkligheten.. :)

    SvaraRadera