måndag 14 mars 2016

Yamaha YDS5

Allas vår vän Robert har fått klart sitt långtidsprojekt och vilket resultat det blev sen. Han kanske inte är allas vän förövrigt men även om du inte träffat honom personligen så har du säkert tillbringat åtskilliga timmar med att läsa hans texter i Bike, MC-Nytt, Classic Bike eller varför inte en Teknikens Värld från sjuttiotalet.
Bra bok, fullt omslag
Det ligger mycket arbete bakom denna och Yamaha och fint blev det, som fnöske. Fick läsa på lite om modellen i Colin Mackellars utmärkta bok Yamaha Street Bikes 1955-2009 och kom fram till att den kom 1966 som en efterföljare till YD3.  Trist nog var den långsammare än föregångaren och att en startmotor fanns hjälpte föga "But it was not the message needed when confronted by the Suzuki and Kawasaki rocket ships." för att citera boken. Den nya Yamahan blev slaktad om det skulle gå lite fort. 1968 gjords en uppdatering med 5-portscylindrar med inspiration från TD1C och kom då med i matchen. Vet inte vilken årsmodell Robban har men det kan ju kvitta, snygg är den och går säkert fint oavsett antal kanaler i krukorna.

I boken fanns även hans nästa projekt Lady Yamaha med vita fransar på sadeln och likaså vit nätkorg på framstänkan, kommer nog bli ännu finare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar